לא תמיד הדברים מסתדרים לפי התכנון. התגייסתם לצבא במחשבה שתשרתו שירות מלא אבל משהו קטע את תכניותיכם והשירות נקטע. הסטטיסטיקה מצביעה על כך שכ10% מהמתגייסים מפסיקים את שירותם הצבאי בשנה הראשונה מסיבות שונות.
אתם יכולים להתנדב לשירות לאומי, להמשיך מאיפה שהפסקתם ימי השירות בצבא נספרים לכם לצורך קבלת זכויות במידה ושירתם בשירות לאומי לפחות שנה אחת.
הנה כמה שאלות נפוצות שיעשו לכם קצת סדר:
מי יכול להתנדב לשירות לאומי ?
מועמד/ת שקיבלו פטור מצה"ל וגילם אינו עולה על 24 שנים .
כמה זמן משרתים בשירות לאומי ?
על מנת להיחשבלבוגר/ת שירות לאומי ולהיות זכאי להטבות יש לשרת לפחות 12 חודשי שירות. מתנדבים רבים בוחרים להמשיך את השירות ולשרת שנה שנייה ומשרתים 24 חודשים.
מהו תהליך הקבלה לשירות הלאומי?
כל מתנדב עובר ראיון אישי מקיף עם רכז/ת באזור מגוריו בו אנו בוחנים יחד את רצונותיו והתאמתו למקומות השירות השונים. לאחר המיון הראשוני נשלח המתנדב אל מקום השירות לצורך בדיקת התאמתו על ידי המעסיק.
מה הליווי של המתנדבים לפני ובמהלך השירות?
כבר משלב הריאיון הראשוני תלוו על ידי רכז עד למציאת מקום שירות המתאים לכם. במהלך השירות, הרכז ייתן לכם מענה בכל הנושאים המנהלתיים, בנושאים אישיים ויהיה בתקשורת רציפה עם המעסיק. כמו כן, בכל אזור ישנה עובדת סוציאלית שתפקידה לתת מענה וליווי בעת הצורך. בנוסף, תיקחו חלק במפגשים קבועים עם בני ובנות השירות המשרתים באותו אזור יחד אתכם, תזכו בהעשרה, ימי עיון וכן הכשרה מקצועית רלוונטית כולל הכנה לחיים האזרחיים.
למה לעשות שירות לאומי?
קודם כל בשביל למלא את החובה (והזכות) האזרחית של תרומה לחברה. מעבר לכך, השירות הלאומי הוא הזדמנות להתנסות ולהתפתח במסגרת התנדבות ייחודית, כשבנוסף מהווה כיום השירות הלאומי, בדומה לשרות הצבאי, כרטיס כניסה לחברה הישראלית ולתעסוקה עתידית.
מהם הזכויות והחובות של מתנדבי השירות הלאומי?
למתנדב מגיעים דמי כיס חודשיים בגובה משתנה (בהתאם לתנאי השירות) על-פי תעריף שהמדינה קבעה, והחזרים על נסיעות במסגרת השירות. כמו-כן המתנדב מבוטח בביטוח רפואי, ביטוח לאומי ובביטוח תאונות אישיות. הכסף מועבר לחשבון המתנדב על בסיס חודשי.
על מנת לבצע מעקב על שעות העבודה, כל מתנדב נדרש לדווח על בסיס חודשי על הימצאותו במקום השירות. הזכויות בתום השירות ניתנות רק למי שהשלים את מכסת הימים והשעות הנדרשים.
אילו הטבות מגיע למי שנמצא בשירות ?
• להחזרי הנסיעות למקום השירות.
• נסיעות חופשיות ברכבת ישראל בהצגת כרטיס מתנדב/ת שירות לאומי.
• סבסוד של טיפולי שיניים דרך מרפאות השיניים של מכבי (מכבידנט).
• סבסוד משמעותי של השלמת בגרויות וקורסי פסיכומטרי דרך 'קידום' והטבות משתנות נוספות.
• לכניסה חינם למוזיאונים של משרד הביטחון ברחבי הארץ
• כניסה מסובסדת לאתרי רשות הטבע והגנים הלאומיים עם הצגת תעודה.
אלו הטבות מגיעות למי שסיים שירות לאומי?
בתום סיום שנת שירות לאומי אחת, זכאי המתנדב להטבות וזכויות לפי "חוק חיילים משוחררים", ביניהם צבירה של מענק שחרור ופיקדון הנצברים על בסיס חודשי (לתעריפים המעודכנים יש להיכנס לאתר הקרן והיחידה להכוונת חילים משוחררים). הסכום מועבר ישירות לחשבון הבנק של המתנדב תוך 60 יום ממועד סיום השירות.
שירות של שנה בתחום החינוך מזכה בוותק של שנה בהוראה. שנתיים שנות שירות מזכות בוותק של שנתיים בשירות המדינה, זכאות לשישה חודשים לדמי אבטלה ללא תקופת הכשרה ונקודות זיכוי של משרד השיכון. לבני שירות לאומי זכויות נפגעי תאונות עבודה בביטוח לאומי.
הקרן להכוונת חיילים משוחררים מציעה הטבות נוספות, כגון עבודה מועדפת (למשרתים שנתיים), שנת לימודים אקדמית ראשונה חינם במוסדות להשכלה גבוהה בפריפריה, הקלות במשכנתא, מלגות ועוד. בנוסף, החוק אוסר אפליה בקבלה לעבודה בין חיילים משוחררים לבין מתנדבי השירות הלאומי. חשוב לציין שהמתנדב מוכר על-ידי המדינה כמי ששירת שירות לאומי רק בתום שנת שירות מלאה.
למידע נוסף יש להיכנס לאתר הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים של משרד הביטחון.
מהי מסגרת השרות?
במסגרת ההתנדבות יש לשרת 5 או 6 ימים, לפחות 40 שעות שבועיות, בתאום עם המעסיק ובדיווח מלא ומסודר שמועבר למנהלת השירות הלאומי אזרחי.
כמה חופשים יש בשירות הלאומי?
ישנו לוח חופשות מסודר מטעם מנהלת השרות הלאומי אזרחי לפיו פועלים. בנוסף, מתנדב המשרת 5 ימים בשבוע זכאי ל-22 ימי חופשה לא כולל ימי שבתון. מתנדב המשרת 6 ימים בשבוע זכאי ל-26 ימי חופשה. כל מתנדב מקבל עם תחילת השירות לוח חופשות שנתי. חשוב להדגיש שאת ימי החופשה מממש המתנדב בתיאום עם מקום השירות ועם רכז/ת העמותה.
היעדרות משירות
כל תקופת היעדרות משירות מעבר למכסת הימים המאושרים (ימי חופשה או מחלה שאושרו) תחשב כתקופת ימים חסרים ועל המתנדב יהיה להשלימה.
היעדרות משירות עקב מחלה מחייבת דיווח למעסיק/ה והרכז/ת והבאת אישור רפואי. היעדרות של מעל ל-20 יום בשנה תחויב באישור של ועדה רפואית מטעם מנהלת השירות הלאומי. על המתנדב האחריות להגיש את כל האישורים הרפואיים הנדרשים.
האם אני יכול/ה לגור מחוץ לבית במסגרת השירות?
המגורים מחוץ לבית בתקופת השירות ניתנים או במסגרתדירות שירות הפרוסות ברחבי הארץ או במקום השירות עצמו לדוגמא פנימייה. על מנת להיות זכאי לדירת שירות יש להשתתף במיונים הנערכים על ידי צוות האגודה להתנדבות. המגורים בדירות כרוכים בעמידה בנהלים הנדרשים ובחתימה על תקנון דירות. מתנדב הזכאי לדירה מחויב להגיע לישיבות דירה במהלך השנה ולבצע את התורנויות שנקבעו.
האם ניתן לשלב עבודה ולימודים במהלך השירות ?
עבודה במהלך שנת השירות מחייבת את אישור האגודה להתנדבות. מתנדב המעוניין באישור עבודה, יפנה לרכז ויידרש למלא בקשה לאישור עבודה. מטה האגודה יכול לאשר 12 שעות לשנה ראשונה ו20 שעות לשנה שנייה. בקשה למספר שעות גדול יותר מותנית באישור הרשות. מקסימום השעות שניתן לאשר הם 25 שעות שבועיות.
מתנדב המעוניין ללמוד במהלך שנת השירות מעל לשעתיים בשבוע יידרש להגיש בקשה על גבי טופס דרך הרכז. היקף הלימודים מעל לשעתיים בשבוע מצריך קבלת אישור. שעות הלימודים לא יעלו על 6 שעות שבועיות לשנה ראשונה ו12 שעות לשנה שנייה .
בשנה ראשונה לא ניתן לעבוד וגם ללמוד. האפשרות קיימת החל מהשנה השנייה.